Митология

Митология на Тасос

Според древните предания едно от многото еротични приключения на Зевс, върховният бог на древните гърци, довело до откриването на острова. В тези древни времена финикийският цар Агинор имал трима сина - Феликс, Силикс и Кадмус и една дъщеря, Европа.

В един пролетен ден Зевс се превърнал в бик, отвлякъл красивата Европа и я отнесъл в една пещера на остров Крит. Там, превръщайки се в красив орел, Зевс обладал Европа и от това свещенно съвкупление се родили трима сина: Минос, прославеният цар на Крит, Радамантос, мъдрият законотворец и Сарпидон, първият цар на древна Лиция.

Докато Европа, скрита в Крит се радвала на ласките на Зевс, Агинор извикал тримата си сина и своя внук Тасос и им наредил да не се връщат, докато не намерят сестра си.

Всички те потеглили в различни посоки – Феникс на юг, Силикс – на север, Кадмус по островите. Но дори и съветите на прочутия оракул от Делфи не им помогнали да намерят Европа.

След като търсил на много места, младият Тасос дошъл на острова. Покорен от богатата растителност и хубавия климат, той се отказва от по-нататъшното търсене. Решава да остане заедно с хората си, да основе селища и да експлоатира златни мини. Оттогава островът носи неговото име.

Според друга легенда, Тасос е Островът на сирените и именно неговите малки, закътани заливчета били мястото, откъдето красивите жени с опашки на риба и прекрасни гласове, омагьосвали всеки, чул техните песни. Пак според нея, сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговия път, са живели именно тук, на Тасос.

Начало /  / Митология