Описание

Описание, информация, фериботи и забележителности на Тасос.

Тасос е екзотичен гръцки остров, разположен в северната част на Егейско море, на няколко километра от континента. Най-близка точка е Керамоти, а разстоянието по вода от Кавала е около 20 км.

Богат на злато в древността, днес Тасос богат е на история, на култура, богат е на пейзажи и на гостоприемство. Пясъчни плажове, скалисти плажове, мраморни плажове и едно безкрайно, синьо и топло море. Слънце, залязващо в Егейско море и мека топлина, която не идва само от слънцето. Освен, че е опасан от кристално сините води на Егейско море, Тасос крие в недрата си и множество руини от антични градове и е обвит в легенди, които му придават допълнителен чар.  

Но Тасос не е само море и руини - много от съкровищата му не са на брега. Сенчести таверни в горещите следобеди,  гъсти зелени гори и куполообразна планина, чийто, обрасъл във вековни гори, връх Ипсарио успява да се издигне на над 1200 м над нивото на морето, въпреки че диаметърът на острова е само някакви си двайсетина километра.

Всъщност островът е формиран от мрамори, гнайси и шисти от родопския масив, а мраморът му се слави още от времето преди Христа. Обраслите в зеленина склонове на Тасос са скътали в пазвите си красиви, стари планински села, закътани далеч от набезите на пиратите в миналото. Панагия – с близки една до друга къщи, където комшиите са могли да бягат, прескачайки по каменните покриви, колоритното Казавити, в което човек не само може да се полюбува на старинните къщи и църкви, но да се потопи в тишината, огласяна само от лястовиците и течащата планинска вода и забележителния заспал във времето Теологос, в който стародавната архитектура е съхранена, а традициите и обичаите - още живи, са само три от тях.

Островът е известен с безкрайните маслинови гори (повече от 1 млн. дървета), добивания млечнобял мрамор и с прочутия със своя аромат студено пресован зехтин. Не по-малко внимание заслужават обаче виното, пчелният мед и гостоприемството на местните хора. Населяван още през каменната ера, Тасос е известен от дълбока древност, когато островът се славел със златните си мини и бил наричан „Атина на Севера”.

Широк от запад на изток по-малко от двайсет километра, а дълъг от север на юг почти двайсет и пет, Тасос има площ от около 385 кв. км и се обикаля за по-малко от сто километра по околовръстно шосе, предлагащо множество живописни гледки. В своята северна част Тасос е покрит с неочаквано гъсти за един гръцки остров борови гори, като тъмнозеленото на южните иглолистни видове прелива в наситено синия цвят на морето. В южната част на острова растителността е доста по-бедна, а склоновете по-стръмни и каменисти. Затова пък повечето хубави, макар и малки, пясъчни плажове са именно там – в дъното на някое дълбоко врязало се в сушата заливче.

От Керамоти до Тасос пътят с ферибот отнема 30 минути. От Кавала до Тасос се пътува час и 45 минути с ферибот и 45 минути с кораб с подводни криле. Информация за актуалните цени и разписанието на фериботите можете да намерите на: http://www.thassos-ferries.gr/

Остров Тасос няма собствено летище поради релефа си - планината просто не е оставила място за летище. Затова островът се обслужва от Международното летище на Кавала (KVA), намиращо се на 30 км източно от Кавала, до Хрисуполи - само на 11 км от Керамоти. Другото сравнително близко международно летище е Солун (SKG) на около 200 км. То поддържа редовни линии с почти цяла Европа.

През лятото до Кавала се стига по въздух с редовни полети от Атина (два пъти на ден, с продължителност 50 мин), Виена, Берлин и Щутгарт, както и с чартърни полети от повечето европейски столици. Международното летище на Кавала (KVA) е само на 12 км от Керамоти, откъдето до Тасос се стига с ферибот. За точния маршрут от летището, както и от двете отбивки на автомагистралата, до Керамоти, посететe.

Още околности в Керамоти

Най-близкият до България гръцки остров


Най-близкият до България гръцки остров

Тасос е най-близкият до България гръцки остров и до него по вода най-бързо се стига от Керамоти. Разстоянията по шосе до Керамоти са както следва:                                              

От Керамоти до остров Тасос се пътува с ферибот за 30 минути. Еднопосочният билет на човек струва  3 евро.

Пет любопитни факта за Тасос


Пет любопитни факта за Тасос

Сигурно много от вас вече са били на остров Тасос или поне са чували по нещо за него, но колко от вас знаят, че там се намира находище на мрамор? Както и един потаен и красив малък плаж, обсипан с множество малки мраморни камъчета и бял пясък.

В Тасос е много по-спокойно, отколкото на останалите популярни гръцки острови.

На популярните сред туристите острови като Крит, Корфу, Миконос и Санторини има много повече лукс и забавления, но и цените са солени. Тасос, обаче, е различен вид остров. Той остава относително незасегнат от комерсиализацията със запазена природа. Дори и "големите" градове като "столицата" Лименас, както и Лименаря предлагат сравнително спокойна атмосфера.

Тасос - малък на площ, но богат на история.

Били ли сте в някоя част на Гърция, която да не е богата на история? Не мисля! Тук, в Тасос, има отличен археологически музей и много руини, които може да проучите. Настрана от древната митология, вие също ще откриете, че този гръцки остров има исторически връзки с Турция, Египет и нашата страна България.

Морето край Тасос е идеално за гмуркачи.

Има предимно скалисто дъно, което предполага различни видове риби, морски кончета, морски звезди и други обитатели на Егейско море. Но ВНИМАНИЕ: в скалистите места има много морски таралежи. Носете специални пластмасови сандали, защото ужилването може да ви развали почивката. Особено внимавайте при нощно къпане, защото през ноща таралежите са най-активни!

Тасос е прочут с производството на маслини, зехтин и пчелен мед.

Казват, че на Тасос има повече от 1 млн. маслинови дървета, някои на възраст над 900 годиниДобива се превъзходен, ароматен студено пресован зехтин най-често по традиционен способ. Освен това Тасос е прочут и с пчелния си мед.

Тасос е само на 30 минути път с ферибот от гръцкия континент.

Бързо и лесно се стига до острова по вода, ако сте с кола, имате възможност да я прекарате и нея. Няма да е необходима да чакате много време, тъй като фериботите са на половин час. Тръгнете ли веднъж, свежият морски въздух ще ви освежи и вдъхнови за нови приключения на Тасос, за да прекарате една незабравима лятна почивка.

Важни телефонни номера на Тасос


Важни телефонни номера на Тасос

Важни телефонни номера на Тасос


Номера за спешни повиквания:

Европейски номер за спешни повиквания – SOS -112

Полиция - 100

Полицейски участък в Лименас -  (0030) 25930 22500, 25930 22122

Полицейски участък Лименария - (0030) 25930 51111

Полиция в Принос: (0030) 25930/71230

Полиция в Скала Калирачи: (0030) 25930/91221

Полиция в Теологос: (0030) 25930/31222

Туристическа полиция в Лименас: (0030) 25930 23111

Пожарна команда:  199

Пожарна команда: (0030) 25930 23777, 25930 58099

Център за помощ: (0030)  25930  23667

Брегова охрана: 108-

Брегова охрана в Лименас: (0030) 25930/22106

Брегова охрана в Керамоти: (0030) 25910 51204

Брегова охрана:в Принос: (0030)  25930 71890

Брегова охрана Кавала:  (0030) 2510 223716

Таксиметрови услуги - (0030) 25930 2339 или 25930 22078, или 25930 31380

Природа на Тасос


Природа на Тасос

Флора и фауна - богата и красива природа на остров Тасос.

Обиколка на Тасос


Обиколка на Тасос

Обиколка на Тасос

Остров Тасос е с площ по-малко от 400 кв. км. и околовръстното му шосе е дълго около 95 км. Поради релефа на острова, само няколко пътя навлизат във вътрешността на планината, а нито един не я пресича. За обиколка на острова трябва да се предвиди един цял ден. Изходна точка е столицата Лименас. Следвайте указателната стрелка за Принос. Вдясно от пътя остава морето, вляво – планината и скалистите образувания на острова. Пътят най-напред стига до Скала Рачони - едно тихо и спокойно местенце.

По-нататък пътят преминава през Принос и за кратко се откъсваме от гледката към морето. Всеки понеделник в Принос има пазар, който е една от атракциите на острова. Освен плодове и зеленчуци, на него се предлагат още дрехи, обувки и домакински принадлежности. Пазарът е достатъчно малък, за да изглежда необикновен и достатъчно голям, за да има оживление и блъсканица. 
Продължаваме към Скала Сотирос. Отново напускаме вътрешността. Пътят минава успоредно на морето. Любуваме се на много заливчета във впечатляващо син цвят. Скала Сотирос е пристанището на намиращото се по-навътре по склоновете на планината село Сотирос. Следващия пункт по нашия маршрут е Скала Калирачи най-хубавото от трите малки пристанища до тук.

Караме нататък към Скала Мариес. Не пропускайте възможността да спирате на различни отбивки и да направите по някоя снимка. Ако искате да поплувате, вземете последната отбивка след скала Мариес и ще излезете на хубаво заливче.

По нататък пътят продължава към Лименария – вторият по големина град на острова. Ако сте спирали тук – там по пътя, трябва да е станало вече обяд. Подкрепете се в някоя от живописните таверни край брега, а после се разходете по някоя от тесните улички, изпълнени със сергии и магазинчета.

След кратката почивка в Лименария, продължаваме към Потос. Минаваме покрай прекрасния плаж Псили Амос. Преминавае през Астрис и продължаваме към Алики. Вдясно върху една огромна скала е манастирът св. Архангел Михаил. Това е задължителна спирка, не само защото манастирът е интересен сам по себе, но и защото гледката към морето е смайващо красива.

Продължаваме към Алики и пред нас се открива уникално красив пейзаж – два прекрасни залива, разделени от стръмно спускащ се в морето нос. По-големият залив, край който са струпани барчета и ресторанти, се вижда още отдалеч.
По-нататък минаваме през Кинира – с нищо незабележително крайбрежно селце и продължаваме към Панагия. Тук спираме задължително и прекарваме приятни следобедни часове по стръмните улички в живописното село или под сенките на площада, край чучура ледено студена планинска вода в някое от кафе-барчетата на открито.
Накрая посетете плажа Хриси Амудия (Златен плаж), преди да се отправите обратно към изходния си пункт.

Настаняване на Тасос


Настаняване на Тасос

Настаняване на Тасос

На Тасос се предлага настаняване в хотели, включително петзвездни, мезонети, вили, апартаменти, студия и стаи под наем, както и в няколко добре уредени къмпинга. Без преувеличение те са общо хиляди, а броят на леглата за туристи доближава броя на жителите на острова. Има оферти за всички вкусове и всички джобове. В това море от възможности трябва да плувате сами и да направите избора си, защото после само вие ще можете да носите отговорност за собствения си избор. Ето четири линка с информация от два специализирани сайта -  go-thassos.com  и thassos-holidays.net  и другите два - от обичайните заподозрени booking.com и tripadvisor.com:

Хотели на Тасос 1   

Хотели на Тасос 2

Хотели на Тасос 3

Хотели на Тасос 4

Хотели в близост до Тасос


Хотели в близост до Тасос

Хотели в близост до Тасос

Хотелите в непосредствена близост до Тасос се намират в най-близкото пристанище – Керамоти. Всъщност в Керамоти туризмът се е зародил именно така - първите хотели са били построени близо до фериботното пристанище, за да поемат пътуващи рано на другия ден или закъснели пътници.

В Керамоти хубавите хотели не са много. „Ксастеро” е доайенът – построен е в далечната 1929 г. и има около 40 легла. Малко по-голям е хотел Филипион, Керамоти – построен точно срещу фериботния пристан. От същата страна на полуостровчето са още хотел „Филоксения”, Керамоти с трийсетина легла и таверна на партера, „Караянис”, Керамоти – също от страната на пристанището с около 50 легла. „Голдън сандс” се намира от другата страна на полуострова, откъм плажа на Керамоти и има 70-80 места. Повечето от тези хотели са строени преди доста години и не могат да предложат кой знае какъв комфорт. Те разчитат на ниски цени и реклама в booking.com.

Други хотели в западния край на полуостровчето - между пристанището и улицата край плажа са „Касиани”, Керамоти (с два апартамента и 8 стаи), „Хелас”, Керамоти (два апартамента и дванайсет стаи) и „Дзамдзис”, Керамоти (трийсетина легла в двойни стаи, студия и апартаменти). Те разчитат предимно на по-непретенциозни клиенти и на такива, които идват за пръв път в Керамоти. В този район на Керамоти отскоро функционират и „Наутика апартментъс” – три апартаментчета с просторен двор.

Дъното в Керамоти са „апартаменти” „Елена”, за които има много лоши отзиви в нета.

Хотелите откъм плажната ивица започват с „Афродити,” Керамоти – 19 студиа. Следва „Катерина”, Керамоти – наскоро реновиран хотел с къщички, подобни на тези в „Дюни” край Созопол. Симпатично хотелче близо до плажната ивица е „Акрополис” (10 двойни стаи с 20 легла), което е реновирано преди няколко години. Собственикът му, Агапиос, държи и най-успешната таверна в Керамоти на партера на същата сграда. Това му помага да пълни винаги хотелчето.

След това, в източна посока, срещу плажа „Паралия” се намира  „Астория”, Керамоти (петдесетина легла в двойни стаи и малки апартаментчета).
По-нататък следват „Ана апартментс” – няколко нови и добре обзаведени апартаменти в Керамоти, „Ирини” (точно срещу футболната площадка на Керамоти) – седем малки апартамента (с общо 30 легла), построени преди десетина години и много добре поддържани.

По някакво съвпадение, в най-източната и най-нова част на Керамоти, но и най-далече от ферибота, се намират най-добрите хотелчета в Керамоти. Дълго време флагманът на Керамоти бяха „Белвю апартмънтс” (8 апартамента с общо 30-40 места). Преди две години бяха открити първите мезонети на хотелски начала в Керамоти – едноименните „Керамоти апартмънтс” също с 30-40 легла, които им съперничат по обзавеждане и комфорт. От началото на сезон 2015 г. се открива  нов  комплекс от  четиристайни апартаменти (с трийсетина места), наречен „Вила Екселсиор”, който се очаква да вдигне още повече нивото в Керамоти.

Легловата база в Керамоти не надвишава 600-700 места, а плажът е огромен, което създава комфорт на туристите непознат на съседния остров. Доскорошното рибарско село решително излиза от орбитата на Тасос и се превръща в самостоятелен курорт, при това с големи перспективи за развитие.

Забележителности на Тасос


Забележителности на Тасос

Забележителности на остров Тасос

Остров Тасос не е само плажове като Хриси Амудия, Пефкари или Потос, нито само колоритни планински селища като Казавити, Панагия или Теологос. За тях става дума на друго място. Островът има и други забележителности - исторически, религиозни и културни.

Забавления на Тасос


Забавления на Тасос

Забавления на Тасос

Като сравнително неопустошен от туризма остров, Тасос все още предлага възможности да се прекарат летните дни на брега на почти безлюдни малки заливчета. По западния бряг на острова има нелоши плажове в съседство със заспали рибарски селища като Скала Рачони, където човек има шанса да се докосне до автентичната гръцка атмосфера.

Но многобройните чужденци са донесли със себе си навиците си за почивка, така че оживените плажове в Лименас (Лиманаки, Глифада, Макриамос) са всичко друго, но не идилични местенца. Типичните курортни плажове в Пефкари, Потос и плажът Трипити край Лименаря в южната част на острова са по-скоро място за забавления с различни водни спортове, отколкото за истинска почивка. Същото важи за Голдън бийч (Хриси Амудия). Съседният на Пефкари Потос пък е направо за любителите на гръмката музика, адреналина и нощните забавления.

Ако все пак сте любители на по-динамичната и разнообразна почивка, Тасос определено има какво да предложи. Можете да опитате различни варианти на активен отдих и забавления и да се насладите на незабравими моменти на удоволствия и приключения.

Цени на билети за ферибота


Цени на билети за ферибота

 Цени на билети за ферибота в Тасос

 ЦЕНИ НА БИЛЕТА

КЕРАМОТИ-ЛИМЕНАС

КАВАЛА-СКАЛА ПРИНОС 

Възрастен

3.20 €

5.00 €

Дете  (5-10 год.)

1.60 €

2.50 €

Деца под 5 години

безплатно

безплатно

Коли дълги до 4.25 м

16.60 €

20.00 €

Коли над  4.25 м

20.60 €

25.00 €

Мотори до 250 куб. м

4.20 €

5.30 €

Мотори над 250 куб. м

5.20 €

7.30 €

Триколки

8.40 €

10.60 €

Камиони до 5 м

21.00 €

26.00 €

Камиони над 5 м

5.20 € /м

7.40 € /м

Автобуси

4.20 €

5.30 €

Лодки, ремаркета, каравани

4.20 € /м

5.30 € /м

Велосипеди

3.00 €

4.00 €

Начало / Описание