Плажовете на Тасос

Обикаляйки Тасос с кола ще видите хиляди маслинови дървета (казват, че са повече от милион!), безкрайни гори от пинии и други южни видове иглолистни, много красиви гледки, в които масленозеленото на боровите гори прелива в искрящо синия цвят на морската шир. Но никъде няма да намерите километрични плажни ивици.

За цялата обиколка на острова от около стотина километра, броят на истинските пясъчни плажове, които човек може да види, се побира на пръстите на едната ръка. Общата им дължина едва ли надхвърля повече от седем-осем километра. Тук-там, например край стръмните брегове на източната част на Тасос, наистина има приказно красиви кътчета на скътани в дълбоко врязали се в сушата заливи с малки ивици от пясък, но те са като правило в безлюдни райони, а и до тях най-често се стига по тесни и стръмни пътеки. Изглежда, че именно това е опазило тези места толкова чисти и привлекателни, защото два автобуса с летовници биха били достатъчни, за да ги превърнат в истински човешки мравуняк.
И така: изключенията само потвърждават правилото - на Тасос може да намерите всичко друго, но не и необятни пясъчни плажове!

Внимание: 

По-голямата част от морското дъно край бреговете на Тасос е покрито с камъни или осеяно с ръбести скали. Има много морски таралежи, така че си купете специални обувки за влизане в морето. Има и доста пчели и оси, които охотно жилят всеки, дръзнал да наруши спокойствието им. Затова бъдете нащрек! Внимавайте също за змии край плажа.

„Все пак неприбрани боклуци по пясъка има и точно те превръщат в кошери тасоските плажове. В редките часове, когато слънцето се показва иззад облаците, туристите са принудени да лежат по шезлонзите сред малки жужащи облачета (от оси!). Е, поне тези, които вярват на хотелската управа, че “така е навсякъде в сезона на осите”. На сушата най-голяма е вероятността от среща с гущер или жаба, но има и отровни змии, почти неразличими сред камъните заради сиво-бежовите си шарки. Градската фауна пък изобилства от котки, към които по традиция се поддържа екологично правилно отношение. Фактът, че в четиризвезден хотелски ресторант се падат по четири мяукащи създания на маса, не смущава българите, но кара повечето британци да потръпват гнусливо.”

Из „Тасос в сезона на осите”, сп.”Тема”

В голямата си част Тасос има каменисти брегове и скалисти заливи, които предоставят прекрасни възможности на любителите на скуба дайвинга, тъй като на такива места морската фауна е особено богата - различни видове риби, морски звезди, миди, морски кончета, охлюви и морски талалежи. Последните обичат скалистите места, какъвто е например плажът на Алики. Затова гмуркачите трябва да носят специални пластмасови сандали.

"Гръцкото море е кристално чисто и малките рибки са на една ръка разстояние, но водата е доста солена, особено за любител на здравословно-безсолната кухня като мен. И дъното, осеяно с ръбести скали и бодливи морски таралежи, ме накара да си спомня комфорта на нашето море, където бях по работа наскоро.” Калин

„Миналото лято бях на почивка на остров Тасос. На острова няма чак толкова много исторически забележителности, но е красиво. Има много места, на които човек може да си направи панорамни снимки на морето и красиви заливчета. Плажовете не са като на нашето море - повече камъни и малко пясък. Искам да предупредя, че в морето има морски таралежи. Трудно се забелязват от водораслите. Аз въобще не знаех, че има такива гадини и така се набухах във водата/таралежите, че през цялата почивка, бях с тръни и по двата крака.” velizar987      

Внимание: Сезонът в Тасос е поне с един месец по-кратък, отколкото на континента – до края на септември, когато излизат неприятни хладни ветрове и прогонват туристите. След това на острова всичко замира, затворени са три четвърти от магазините и почти всички заведения. И така цяла зима до следващия сезон.

Вали ситен, студен и противен дъждец. Нищо необичайно за края на септември, но доста обезкуражаващо за кандидат-курортистите пред билетното гише на пристанището в Керамоти. На всеки половин час фериботите от Тасос връщат на континента групи мокри туристи, чиято ваканция вече е свършила. По лицата им се чете облекчение. “Я-я, че тук било по-топло”, провиква се шофьорът на автобус с пловдивска регистрация и окончателно съсипва настроението на българите, които тепърва ще пътуват в направление Лименас... По-непретенциозни и усмихнати, германците в третата възраст са масовият тип туристи на Тасос в началото на есента. Нищо не повдига толкова духа като гледката на семейна двойка 70-годишни, бодро крачещи в дъжда.” Сп. „Тема”

Ако искате да почивате на истински плаж от фин пясък и да стъпвате без страх по дъното, идете в Керамоти - най-хубавия плаж на Балканите!

 

Още за Керамоти

 

Ето свидетелството на една немска туристка (www.in-greece.de):

„На фона на няколкото хубави, но твърде малки плажчета на Тасос, плажът на Керамоти е за препоръчване. В действителност много летовници, които са отседнали на Тасос вземат всеки ден ферибота, за да си намерят идилично местенце на обширния плаж на Керамоти. Семействата особено ценят полегатия, почти равен бряг и обширните пространства, покрити с фин пясък. Извън най-посетения сезон, човек може да върви с километри по пясъка, без за срещне жива душа.” 

Ето още едно мнение, този път на българин (www.keramoti-info.com):

Преди да дойдем в Керамоти, обиколихме остров Тасос и доста други места близо до Кавала. Не ни хареса никъде. В  Керамоти прекарахме три прекрасни седмици на един хвърлей място от прекрасен плаж, при забележителен комфорт и на много приемлива цена. Доволни сме и ще дойдем пак. Ще доведем с нас и приятели.” 

Плажовете на Тасос
Начало / Плажовете на Тасос