Населените места и градове на о-в Тасос.

Лименас


Лименас

Лименас, което значи просто „пристанището”, е главният град на Тасос, където акостират и фериботите от континентална Гърция. Населен от близо три хилядолетия, модерният Лименас има около 3000 жители. Разположен е на северния бряг на острова, в потънал в зеленина живописен залив, на около 17 морски мили от Кавала и само на 6 мили от Керамоти, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия към Тасос. .

прочети повече

Рахони и Скала Рахони


Рачони и Скала Рачони

Рахони е планинско село в северозападната част на Тасос, на 15 км от Лименас и на 4 км от крайбрежния си близнак Скала Рахони. Неговите около 400 жители се занимават с производство на маслини, рибарство и земеделие. Малко преди началото на селото се намира църква, строена през ХІХ век в чест на Божията майка св. Богородица. И тук празнуват на 15 август, като жените пригатвят блюда от месо и жито и ги раздават след богослужението 

прочети повече

Принос и Скала Принос


Принос и Скала Принос

Принос е едно от най-големите селища на острова. Намира се край централния път, в северозападната част на острова, на разстояние 16 км от Лименас и горе-долу по средата между Лименас и Лименария. Село Принос обединява в себе си цяла група села – по-стари и по-нови – старото село Каливия и новото Скала Прино, както и Малко и Голямо Казавити , и е важен търговски и културен център на острова. Освен здравно заведение и училище, в Принос има и няколко църкви.

Неговите близо 1800 жители, освен с туризъм, се занимават с производство на маслини и зехтин.В покрайнините на селото се намира фабриката за производство на прочутия зехтин „Кардиофило”. Местните твърдят, че някои от маслиновите дървета гонят възраст от 1000 години. Тук се призвежда и превъзходен пчелен мед. Всички продукти местно производство могат да се купят на пазара в Принос, който е отворен всеки понеделник.На него местните продават хранителни продукти, плодове и зеленчуци собствено производство, както и облекло, обувки и др. стоки, предлагани от дребните търговци.

прочети повече

Казавити


Казавити

Казавити е получило името си от комбинацията на двете латински думи каза - къща и витус - вино, при това напълно заслужено. Казавити е може би най-живописното старинно планинско село на острова. То се намира на 4 км от Принос и на 30 км от Лименас. Казавити се дели на две села – Малко и Голямо Казавити, въпреки, че разстоянието между тях е половин километър. Туристите, които се интересуват от планинските селца, запазили традициите си, не бива да пропускат Казавити.

прочети повече

Сотирос и Скала Сотирос


Сотирос и Скала Сотирос

Сотирос (Сотирас) е малко планинско селище, отстоящж но 22 км от Лименас и на около 3 км от пристанището Скала Сотирос. Сотирос е малко село, амфитеатрално разположено на 300 м надморска височина. Има къщи в традиционен стил и тесни улички с каменна настилка. 

прочети повече

Калирачи и Скала Калирачи


Калирачи и Скала Калирачи

Калирачи е прекрасно село, в западната част на Тасос, сгушено в планината между борови гори и маслинови дървета и запазило старите традиции и обичаи. Намира се на 24 км от Лименас и на малко повече от 2 км от Скала Калирачи. Любопитно е, че то се е изместило от първоначалното си място през 1750г., понеже било опустошено от пирати, а много от жителите му –избити. Така старото място било наречено Какирачи (лош хребет), а новото, което дало името на сегашното селище – Калирачи (добър хребет). Днес 600-те му жители се препитават със земеделие, риболов и туризъм . Разходката из тесните калдъръмени улички и по многото каменни мостчета на Калирачи определено си струва – между различните забележителности са девет църкви и храмове, посветени на различни църковни светци. Фолклорният музей, разположен в старинна къща, също заслужава внимание. 

прочети повече

Мариес и Скала Мариес


Мариес и Скала Мариес

Скала Мариес, наричано още Скала Марион се намира на 30 км от Лименас, на югозападния бряг на Тасос и е пристанището на планинското село Мариес. Разположено е до три малки заливчета в полите на планината и има около 400 жители. От пръв поглед се набива в очи архитектурата – къщите са буквално навряни една в друга – очевидно за по-лесна защита срещу набезите на пиратите. Тук има изградени и по-модерни постройки, напомнящи за комплексите по българското Черноморие, т.е. излизащи извън стилистиката на Тасос. Освен от туризма, местните се издържат още от улов на риба.

прочети повече

Лименария


Лименария

Лименария (местните го произнасят „Лименаря”) е второто по големина градче на Тасос, след Лименас. Отстои на 42 км на югозапад от него и има около 2000 жители. Всъщност името Лименария не е нищо друго, освен модификация на името Лименас - сякаш за да поскаже, че то винаги ще свири втора цигулка. В по-широк смисъл името му означава „по-малкия град”. Лименария е разположен на югозападния бряг на Тасос и е основан от жители на планинското селище Кастро едва през ХІХ в.Това очарователно градче има прекрасно пристанище и предлага забележителна гледка към Егейско мори и свещенната планина на Атон.

прочети повече

Кастро


Кастро

Кастро е най-старото поселище на острова и се намира в планината, на 12 км североизточно от Лименаря. Името на селото буквално означава „замък” и е получено от развалините на древен замък, построен от венециански завоевател, който някога се е издигал в него. Селото се намира североизточно от Лименаря - сгушено е в  планината, на надморска височина 450 м и не се вижда от брега. Както на повечето места на острова, това местоположение е избрано умишлено, за да се защитят жителите на селото от върлуващите наоколо пирати.

прочети повече

Пефкари


Пефкари

Пефкари – разположено в югозападната част на острова, някогашното рибарско селище днес е изцяло отдадено на туризма. Най-малкото селище на острова трудно може да се запомни с нещо друго, освен с малки хотелчета, ресторанти, барове и дискотеки. Множество пинии са разпънали „чадърите” си покрай брега. Плажът е доста приличен с много възможности за активен отдих, включително шнорхелинг и гмуркане, както и моторни водни спортове. Има и добре организиран къмпинг. В съседство до Пефкари- само на километър и половина в източна посока се намира друго подобно селище – Потос, което също се слави с добрия си плаж и с най-оживения нощен живот, който Тасос може да предложи. На два километра и половина северозападно пък остава Лименаря, откъдето в миналото са идвали на плаж с лодки.

прочети повече

Потос


Потосi

Потос е крайбрежно село, един от най-известните курорти в южната част на остров Тасос. Намира се, на около 45 км т Лименас и съвсем близо до Лименария.

В миналото Потос е бил пристанище на планинското село Теологос, което се намира на десетина километра във вътрешността на острова, а постоянните заселници в Потос са се появили едва през последните няколко десетилетия.  В древността района на Потос е бил манастир на монаси от Света Гора, а по време на Отоманската владичество е бил турско селище.

Потос е най-важното рибарско село в района поради това, това, че южните части на остров Тасос са пълни с риби от всички видове и водите в този морски регион са най-дълбоките в Северно Егейско море. През зимата риболовът в Потос се намира в своя апогей, защото разнообразието от много видове малки и големи риби, октоподи и калмарие най-голямо, а и количеството им – също. Поради това в Потос съществува активна дейност през цялата година. 

прочети повече

Теологос


Теологос

Теологос – старинно селище, скрито дълбоко в планината, североизточно от Потос. Теологос, което значи „думата на Бога”, е едно от най-прочутите селища на острова, привличащо хиляди посетители със своята естествена красота и дълга история. 

прочети повече

Алики


Алики

Алики - малко рибарско селище, може би най-красивото място по бреговете на Тасос, се намира на източния край на острова, на 32 км от Лименас. Има два прекрасни залива (единият наречен „залива на русалките”) и малък, но дълбоко вдаден и стръмно спускащ се в морето каменист нос (известен под името „свещената скала на Тасос”), който отделя заливите един от друг. Върху носа има древни мраморни кариери, както и останки от езически храм и от множество други сгради датиращи от VІІ в.пр.н.е. Всичко това са свидетелства за древната история на Алики, която показва, че преди много векове селището е имало доста повече обитатели, отколкото днес.

прочети повече

Манастир св. Архангел Михаил


Манастир св. Архангел Михаил

Женският манастир св. Архангел Михаил е основан в началото на ХІІ в. и се намира източно от Потос, на 3 км западно от Алики – на живописно място - на гигантска скала, надвиснал на стотици метри над морето. Това е един от малкото запазени манастири, построени от монасите от Атон. Най-голямата му светиня е пирон от разпятието на Христос. От 1974 г. монахините отново се връщат в манастира, който днес има импозантна нова сграда. Посещаван е от хиляди туристи не само заради историческата си и религиозна стойност, но и заради великолепната гледка към морето.

прочети повече

Кинира


Кинира

Кинира е малко, но очарователно селище, намиращо се на прекрасното източно крайбрежие на Тасос, на 22 км югоизточно от Лменас. То се намира в тиха околност с прекрасни пейзажи и грабва сърцата на посетителите, и те се връщат отново и отново, за да се любуват на изгледа. Точно срещу тихия морски курорт се намира едноименното малко островче със скалисти стръмни брегове, цялото обрасло с борови гори, което придава допълнителен чар на гледката. 

прочети повече

Скала Потамя


Скала Потамя

Скала Потамя е популярен летен курорт и се намира на източния бряг на Тасос – разположен е край пристанището на селището Потамя, построено по-високо в планината. Често наричат Скала Потамя с името „ Криси Акти” (златен бряг). От другата страна на Потамя се намира селото Криси Амудия, което също означава златен бряг. Двете селища заедно разполагат с хубав плаж (но дълъг по-малко от километър) - може би най-добрия на Тасос, което ги прави най-бързо развиващите се курорти на острова.

прочети повече

Потамя


Потамя

Потамя е село, построено на един планински склон, на около 10 км от Лименас и само на 2 км от Панагия. То получава името си от малка река, която преминава през него. Жителите му - около 1200 на брой - се занимават с туризъм и земеделие. Характерни за Потамя са къщите, изградени изцяло от камък. Тук има и музей на Полигнотос Вагис, известен скулптор, награден в Америка. Неговите творби красят днес много музеи. Разходете се наоколо, където пътека води чак до връх Ипсарио - най-високата точка на острова.

прочети повече

Панагия


Панагия

Панагия е едно от най- живописните села на остров Тасос с много богата история, започваща преди около 300 години по време на Византийската империя. Намира се на 10 километра от пристанището на острова - Лименас.

Разположена в планината на около 300 м над морското равнище, , Панагия  впечатлява посетителя с каменните си къщи и покриви, изобилието от течаща вода и  криволичещите сикалдъръмени улички. Построено е на склоновете на плани ата и предоставя един спиращ дъха изглед към морето.

прочети повече
Начало / Населени места