Тасос - Малък на площ, но богат на история.

Били ли сте в някоя част на Гърция, която да не е богата на история? Не мисля! Тук, в Тасос, има отличен археологически музей и много руини, които може да проучите. Настрана от древната митология, вие също ще откриете, че този гръцки остров има исторически връзки с Турция, Египет и нашата страна България.

Митология


МитологияМитология на Тасос

Според древните предания едно от многото еротични приключения на Зевс, върховният бог на древните гърци, довело до откриването на острова. В тези древни времена финикийският цар Агинор имал трима сина - Феликс, Силикс и Кадмус и една дъщеря, Европа.

прочети повече

Тасос - заслужава ли си?


Тасос - заслужава ли си?

Заслужава ли си да отидем на Тасос? Разстояние, плаж, цени.

прочети повече

Тасос в древността


Древната Агора на Тасос Тасос в древността

Според някои източници островът е бил колонизиран най-напред от финикийците още през ХV век пр.н.е., които са били привлечени от неговите златни мини. По-късно те са изтласкани от траките. Според Херодот, който е посещавал Тасос, най-добрите златни мини на острова, намиращи се в източната част на Тасос (откъм остров Самотраки), са построени именно от финикийците. Всъщност, според преданията името на острова е дадено именно от един от предводителите на финикийците - Тасос.

прочети повече

Тасос по време на Римската империя


Скулптури на о-в Тасос

Около 360 г. пр.н.е. островът е завладян от Филип ІІ Македонски.

прочети повече

Тасос в Турската империя


Монета сечена на остров ТасосТасос в Турската империя

При превземането му от турците, всичко на острова е разрушено от тях и от пиратите. Островът е завладян от турците през 1462 г. През 1821 г. островитяните се вдигат на въстание, но то бързо е потушено от турците. Няколко години по-късно турският султан подарява Тасос на основателя на модерен Египет - Мехмед Али, като отплата за участието на египтяните на страната на турците във Войната за гръцка независимост. През 1908 г. Тасос отново попада под турски контрол, докато по време на Балканската война през 1912 г, гръцката флота най-после го превзема и Тасос става част от Гърция.

прочети повече

Тасос през втората световна война


карта на остров Тасос

Тасос е в територията на България по време на Втората световна война.

прочети повече

Тасос, Кавала


Монета от остров Тасос

Днес Тасос е част от префектура Кавала, като целият остров представлява една община с общо 17-18 000 жители. Обслужва се от фериботни линии от Кавала и Керамоти – градчето, намиращо се недалеч от международното летище на Кавала. Именно от Керамоти е най-краткия морски път до Тасос – само 6 морски мили или по-малко от 11 км.

прочети повече
Начало / История