Алики

Алики - малко рибарско селище, може би най-красивото място по бреговете на Тасос, се намира на източния край на острова, на 32 км от Лименас. Има два прекрасни залива (единият наречен „залива на русалките”) и малък, но дълбоко вдаден и стръмно спускащ се в морето каменист нос (известен под името „свещената скала на Тасос”), който отделя заливите един от друг. Върху носа има древни мраморни кариери, както и останки от езически храм и от множество други сгради датиращи от VІІ в.пр.н.е. Всичко това са свидетелства за древната история на Алики, която показва, че преди много векове селището е имало доста повече обитатели, отколкото днес.

Според преданията, в античността Алики е било самостоятелно царство със значително на брой население и е бил голямо пристанище. Както в много други случаи, може би и тук  голямо земетресение е причината селището да бъде изоставено от голяма част от своите обитатели. През 1896 г. археолозите откриват в Алики добре запазена статуя на гол млад мъж в цял ръст, характерна за архаичния период на древна Гърция. Днес статуята е изложена в музей в Истанбул.

Алики - това очарователно рибарско селище е добре познато по света не само заради своите плажове и останки от древни времена, но и заради впечатляващите демонстрации как се е добивал и транспортирал мрамор преди много векове – по време на Гръцката, Римската и Византийската империи.

Начало /  / Алики