Кастро

Кастро е най-старото поселище на острова и се намира в планината, на 12 км североизточно от Лименаря. Името на селото буквално означава „замък” и е получено от развалините на древен замък, построен от венециански завоевател, който някога се е издигал в него. Селото се намира североизточно от Лименаря - сгушено е в  планината, на надморска височина 450 м и не се вижда от брега. Както на повечето места на острова, това местоположение е избрано умишлено, за да се защитят жителите на селото от върлуващите наоколо пирати.

В последствие в началото на миналия век селището било изоставено и жителите му отишли да търсят препитание по крайбрежието. Някои се заели със земеделие в по-равнинните части на острова, други отишли да работят в мините край Лименаря.

Напоследък много от тях, замогнали се от гурбет, се връщат отново в селото, ремонтират старите къщи и ги използват през уикендите и през лятната ваканция. През зимните месеци Кастро е направо заспало и се пробужда на 18 януари, за да празнува деня на св. Атанасий, светецът - покровител на селото.

Струва си да се отбележи, че замъкът е признат като исторически паметник с министерски акт още в края на ХІХ век.

Начало /  / Кастро