Казавити

Казавити е получило името си от комбинацията на двете латински думи каза - къща и витус - вино, при това напълно заслужено. Казавити е може би най-живописното старинно планинско село на острова. То се намира на 4 км от Принос и на 30 км от Лименас. Казавити се дели на две села – Малко и Голямо Казавити, въпреки, че разстоянието между тях е половин километър. Туристите, които се интересуват от планинските селца, запазили традициите си, не бива да пропускат Казавити.

Пътят дотам минава най-напред през Принос и после продължава нагоре в планината, изпъстрен с поредица от завои. Първо се стига до Казавити (Малко Казавити). В края на тясна долина бавно изплуват сред гъстата буйна растителност старомодни каменни къщи с покриви от каменни плочи, накацали по стените на хълм. Уличките са тесни, покрити с плочи, а автомобилите могат да стигат само до площада. Многобройните дървета и храсти придават свежест и уют, а малките ресторантчета наоколо предлагат всички видове местни деликатеси в някаква странна хармония с околната идилия.,

На 500 м нагоре следва Мегало Казавити (Голямо Казавити)– второто и по-голямо село. То има подобна архитектура, като тази на по-малкия си съсед. На селския площад има огромен вековен чинар, под чиято сянка са се свряли две традиционни таверни, сервиращи деликатеси по домашни рецепти, допълнени с най-доброто вино на острова.

Честите пиратски нашествия накарали островитяните да строят домовете си високо в планината, за да могат да виждат нашествениците отдалеч. Така много села се гушат из склоновете на планината, заобиколени от борови гори, но с прекрасна видимост към бреговете на Егейско море. Селища като Голямо и Малко Казавити предлагат на туриста прекрасна възможност да се докосне до природата – истинско изкушение за природолюбителите.

Начало /  / Казавити