Кинира

Кинира е малко, но очарователно селище, намиращо се на прекрасното източно крайбрежие на Тасос, на 22 км югоизточно от Лменас. То се намира в тиха околност с прекрасни пейзажи и грабва сърцата на посетителите, и те се връщат отново и отново, за да се любуват на изгледа. Точно срещу тихия морски курорт се намира едноименното малко островче със скалисти стръмни брегове, цялото обрасло с борови гори, което придава допълнителен чар на гледката. 

Кинира има два дълги и просторни плажа, простиращи се по цялото протежение на селището – единият покрит с гладки валчести камъни, а другият – изцяло пясъчен. Те са отделени един от друг от малък, но живописен нос, врязващ се в морето.

На плажовете винаги има много място, тъй като тук не се събират прекалено много летовници, водата е чиста и прозрачна. Онези, които са готови да покарат още няклко километра биха могли да се полюбуват на прекрасния пясъчен Парадайс Бийч (пясъчен плаж) – име наистина заслужено от това местенце.

Кинира има богата история датираща назад във вековете чак до финикийско време.Местността, в която е разположено селището, е известна още от древността и се споменава в текстове на Херодот като "Кинира". Според преданията, в местността, която днес се нарича "Лутро" (банята), на път за Коринт се е изкъпала хетерата Леда. Именно в тази местност на Тасос са се намирали прочутите златни рудници на острова. Има останки от византийски бани, както и от старохристиянска базилика. Водите наоколо гъмжат от риба и предлагат на местните рибари добра възможност за препитание.

В Кинира туристът може да намери всичко, което му е необходимо по време на отпуск - таверни, пицарии, супермаркети и да се порадва на гостоприемството на местните хора.

В Кинира посетителят може да види още останките на важна гробница на християнски владетел, на баня от византийско време и др.

Начало /  / Кинира