Лименария

Лименария (местните го произнасят „Лименаря”) е второто по големина градче на Тасос, след Лименас. Отстои на 42 км на югозапад от него и има около 2000 жители. Всъщност името Лименария не е нищо друго, освен модификация на името Лименас - сякаш за да поскаже, че то винаги ще свири втора цигулка. В по-широк смисъл името му означава „по-малкия град”. Лименария е разположен на югозападния бряг на Тасос и е основан от жители на планинското селище Кастро едва през ХІХ в.Това очарователно градче има прекрасно пристанище и предлага забележителна гледка към Егейско мори и свещенната планина на Атон.

В Лименаря климатът е може би най-мекият на целия остров. Градчето е запазило местните си обичаи и много от гръцките традиции. Местните таверни, разпложени край брега, са прочути с предлаганите тукашни специалитети, а многобройните барчета, кафе-сладкарници и магазини за сувенири само допълват пъстрата мозайка. Всичко в градчето е на пешеходно разстояние и разходките из тесните му улички, изпъстрени от безбройни сергии, е истинско удоволствие за туриста.

По цялото протежение на града има хубави пясъчни плажове. Западно от Лименаря има двукилометров пясъчен плаж. Непосредствено след него се намира прочутият плаж Трипити.

На около два и половина км е плажът на Пефкари, наречен така заради заобикалящите го кедрови дървета.

Начало /  / Лименария