Мариес и Скала Мариес

Скала Мариес, наричано още Скала Марион се намира на 30 км от Лименас, на югозападния бряг на Тасос и е пристанището на планинското село Мариес. Разположено е до три малки заливчета в полите на планината и има около 400 жители. От пръв поглед се набива в очи архитектурата – къщите са буквално навряни една в друга – очевидно за по-лесна защита срещу набезите на пиратите. Тук има изградени и по-модерни постройки, напомнящи за комплексите по българското Черноморие, т.е. излизащи извън стилистиката на Тасос. Освен от туризма, местните се издържат още от улов на риба.

Мариес

Само на 12 км североизтоно (по посока на планината) от своето селище – близнак Скала Мариес и на 42 км от Лименас, се намира очарователното планинско селце Мариес – едно от най-старите на о-в Тасос. Селото е основано през Византийската ера и първоначално мястото му е било на отсрещния хълм, където днес е манастирът Панагуда, но през средните векове се мести отново поради страха от пиратите. Днес планинсото селце, скътано между гъсти гори, има едва 200 жители.

На 3 км от края на селото има планинско езеро (единственото на Тасос) с красив малък водопад. По-нататък пътят води нагоре към върха на планината Ипсарион – 1204 м над морското равнище.

Начало /  / Мариес и Скала Мариес