Панагия

Панагия е едно от най- живописните села на остров Тасос с много богата история, започваща преди около 300 години по време на Византийската империя. Намира се на 10 километра от пристанището на острова - Лименас.

Разположена в планината на около 300 м над морското равнище,, Панагия  впечатлява посетителя с каменните си къщи и покриви, изобилието от течаща вода и  криволичещите сикалдъръмени улички. Построено е на склоновете на плани ата и предоставя един спиращ дъха изглед към морето.

Красивите стари къщи, построени с покриви от шисти и в характерния за острова архитектурен стил , тесните криволичещи улички и ромолящата от многобройните чучури и шадравани планинска вода придават на Панагия неповторима атмосфера. Над къщите доминира черквата, построена на мястото с най-ценното богатство за гърците – извор с хубава питейна вода. На централния площад, около хилядолетния чинар има  колоритни таверни, магазини и кафенета.
 

Всяка година на 15 август в село Панагия се организира голямо празненство в чест на празника на Успение Богородично. Главната улица на селото се затваря от всички страни от жителите и посетителите на местността, идващи за да присъстват на празненствата на 15 август, които са едни от най-големите в Християнството.

Начало /  / Панагия