Потосi

Потос е крайбрежно село,един от най-известните курорти в южната част на остров Тасос. Намира се,на около 45 км т Лименас и съвсем близо до Лименария.

В миналото Потос е бил пристанище на планинското село Теологос, което се намира на десетина километра във вътрешността на острова, а постоянните заселници в Потос са се появили едва през последните няколко десетилетия.  В древността района на Потос е бил манастир на монаси от Света Гора, а по време на Отоманската владичество е бил турско селище.

Потос е най-важното рибарско село в района поради това, това, че южните части на остров Тасос са пълни с риби от всички видове и водите в този морски регион са най-дълбоките в Северно Егейско море. През зимата риболовът в Потос се намира в своя апогей, защото разнообразието от много видове малки и големи риби, октоподи и калмарие най-голямо, а и количеството им – също. Поради това в Потос съществува активна дейност през цялата година. 

Днес Потос е един от най-известните курорти на осрова, особено популярен сред по-младите – любители на динамичния живот през деня и нощните приключения.. Сред рибарите на острова е известен като мястото на Тасос, където се ловят най-много октоподи и калмари.

Селото не е голямо, но предлага множество таверни, барове, кафенета - повече от 30 на брой и концентрирани около брега. Повечето хотели са малки и семейни, и предлагат апартаменти и студиа. В Потос се намира и най-хубавият хотел на Тасос – петзвездният „Александра бийч”. В курорта има банкомат.

Потос има три плажа. Най-посещаваният е точно до крайбрежната алея, с фин пясък, но той е малък и почти винаги претъпкан. Целият е зает от шезлонги и чадъри на кафенета. Другите два плажа са с пясък, примесен с чакъл и едри камъни, затова специалните пластмасови обувките там са желателни. Водата навсякъде е много чиста и прозрачна, дъното се вижда дори и при голяма дълбочина. На места морето става дълбоко изведнъж, поради което не е особено подходящо за семейства с малки деца. 

За сметка на това, районът на Потос е истински рай за любителите на скуба дайвинга, които имат възможност да се полюьбуват на богатия подводен свят с помощта на опитни инструктори - водолази от местните училища за гмуркачи. 

Центърът на селото е изграден по традиционен начин с тесни калдъръмени улички, малки магазинчета и пекарни, които предлагат местни традиционни продукти.Колоритните улички на Потос се изпълват ежедневно от хора, които се наслаждават на разходката си. Вечер се събират младежи от целия остров за да се насладят на питието си в крайбрежните барчета, тъй като в Потос нощните развлечениясаправило, а не изключение, каквото санавсякъде другаде на Тасос. 

Начало /  / Потос