Принос и Скала Принос

Принос е едно от най-големите селища на острова. Намира се край централния път, в северозападната част на острова, на разстояние 16 км от Лименас и горе-долу по средата между Лименас и Лименария. Село Принос обединява в себе си цяла група села – по-стари и по-нови – старото село Каливия и новото Скала Прино, както и Малко и Голямо Казавити , и е важен търговски и културен център на острова. Освен здравно заведение и училище, в Принос има и няколко църкви.

Неговите близо 1800 жители, освен с туризъм, се занимават с производство на маслини и зехтин.В покрайнините на селото се намира фабриката за производство на прочутия зехтин „Кардиофило”. Местните твърдят, че някои от маслиновите дървета гонят възраст от 1000 години. Тук се призвежда и превъзходен пчелен мед. Всички продукти местно производство могат да се купят на пазара в Принос, който е отворен всеки понеделник.На него местните продават хранителни продукти, плодове и зеленчуци собствено производство, както и облекло, обувки и др. стоки, предлагани от дребните търговци.

Скала Принос (наричано още Скала Прину) е второто най-важно пристанище на остров Тасос, след Лименас. Разположено е на 14 км от главния град на Тасос, в северозападната част на острова. Селището е огласяно от крясъка на чайки и гларуси и е пропито от мирис на риба и влажно дърво. Скала Прину обслужва селищата Принос, Мегало Принос и Микрос Принос. Именно тук акостират бързоходните кораби и фериботите, идващи директно от Кавала. Оттук става и транспортирането на мрамор към всички краища на света.

В този прекрасен малък курорт все още функционира една от традиционните гръцки корабостроителници. Малки рибарски корабчета и лодки за развлечение се докарват тук за ремонт и обновяване. Майстори правят дървени лодки, оставащи верни на вековната традиция.

В Скала Прину могат да се намерят множество традиционни таверни, ресторанти, кафе – барове, множество ваканционни апартаменти и дори петзвезден хотел. Свързано със Скала Принос е новото селище Дасилио, разположено на самия бряг, непосредствено след пристанището. Скала Принос разполага с пясъчни плажове и множество туристически обекти.

В допълнение към другите възможности за настаняване, тук има и един от най- добре организираните и живописни къмпинги на острова. Морето тук е доста плитко, а водите – тихи и чного чисти, подходящи за плуване и водни забавления.

Скала Прину предлага редица съвременни удобства като банкомати и автобусни спирки, от които може да се стигне навсякъде на острова.


Начало /  / Принос и Скала Принос