Рачони и Скала Рачони

Рахони е планинско село в северозападната част на Тасос, на 15 км от Лименас и на 4 км от крайбрежния си близнак Скала Рахони. Неговите около 400 жители се занимават с производство на маслини, рибарство и земеделие. Малко преди началото на селото се намира църква, строена през ХІХ век в чест на Божията майка св. Богородица. И тук празнуват на 15 август, като жените пригатвят блюда от месо и жито и ги раздават след богослужението 

Скала Рахони е малко и тихо селище в североизточната част на острова, на 11 км от Лименас. Това е пристанището на планинското селище Рачони. Скала означава „врата”, но може също да значи „пристанище”. Според легендата, тунели свързвали къщите в селищата, разположени горе, в планината с пристанищата. Тези тунели били строени като защита срещу непрестанните набези на пиратите.

Скала Рахони е разположено върху плодородна почва. Неговите жители изкарват прехраната си чрез отглеждане на маслини, земеделие, рибарство и туризъм. Човек може да види хиляди маслинови дървета надлъж и нашир из плодородното поле.

Селището разполага с прекрасна брегова ивица – фин, почти бял пясък заобикаля няколко прекрасни заливчета. Морето е плитко и кристално чисто. Тук използване на слънчеви чадъри не се налага, защото сенките на боровите дървета достигат буквално до водата.

Малко неща могат да бъдат толкова прекрасни, както свежестта на утрото сред зеленината на тази долина. Дори хотелчетата и таверните тук изглеждат като естествено допълнение към пейзажа.

Освен прясната риба и местните специалитети, сервирани в таверните, посетителите могат да се възползват от организирани плажове, които предлагат водни спортове – водни ски, параглайдинг и дори кратки полети на лек летателен апарат.

Има и няколко бийч бара, които предлагат дневни и вечерни партита за млади и чувстващи се млади хора.

Районът привлича туристи, които търсят съчетание на красиви околности с качествени услуги и наличие на забавления. Скала Рахони предлага всичко това.

 

Начало /  / Рахони и Скала Рахони