Сотирос и Скала Сотирос

Сотирос (Сотирас) е малко планинско селище, отстоящж но 22 км от Лименас и на около 3 км от пристанището Скала Сотирос. Сотирос е малко село, амфитеатрално разположено на 300 м надморска височина. Има къщи в традиционен стил и тесни улички с каменна настилка. 

Скала Сотирос е малко пристанище, намиращо се още по на запад от Скала Принос, на 20 км от Лименас. Това е „вратата” на селището Сотирас. Както и на повечето други места, то е построено скрито сред горите, по-високо в планината, за да е по-защитено от пиратите. И тук, както на други места из Тасос, преданията разказват, че местните са стигали до пристанището през специално прокопани тунели. Простиращо се по протежение на спокойни и живописни брегове, Скала Сотирос първоначално служело за пристанище на жителите на Сотирос. Едва през последните 30-40 години това малкото селище започва трансформацията си във ваканционно дестинация.

Днес добре поддържаната и отлично защитена марина предлага пристан за стотици лодки и възможности за начцинаещите риболовци. Редиците от палмови дървета край брега придават екзотичен вид на цялата околност, а между тях могат да се намерят малки таверни и кафе-барчета. Тук се прави най-хубавия хляб на Тасос, който непременно трябва да опитате.

 

Начало /  / Сотирос и Скала Сотирос