Теологос

Теологос – старинно селище, скрито дълбоко в планината, североизточно от Потос. Теологос, което значи „думата на Бога”, е едно от най-прочутите селища на острова, привличащо хиляди посетители със своята естествена красота и дълга история. 

Добре защитено от пиратите, Теологос е било столица на острова през времето на Отоманското владичество. Потънало в зеленина, селото се слави със своите старинни къщи с високи комини и покриви от каменни плочи. Развалините на набюдателна кула и крепостни стени свидетелстват за основаването на Теологос от гръцки бежанци от Константинопол през ХVІ в.

Струва си човек да посети Теологос, само за да се разходи по живописните му улици, само за да се убеди в невероятното влияние на вековната история върху всяко кътче на селото. Например мостът досами селището, който е в стила на континенталната европейска архитектура. Или впечатляващите дърворезби на иконостасите на църквите. Този стил е характерен за византийската ера в Източна Македония и Тракия, към която област островът принадлежи административно и културно. 

Теологос е обявен за културна столица на Тасос през 1979 г. поради автентичната си архитектура и добре съхранените традиции и обичаи, от които най-известно е ежегодното възпроизвеждане на тракийска сватба. Селото все още произвежда свои собствени маслини, агнешко, зеленчуци и алкохол, така че в таверните му се консумират местни продукти.

Начало /  / Теологос