Най-хубавите плажове на Тасос

Най-хубавите плажове на Тасос са Хриси Амудия, Парадисос, Салиара, Пахис бийч, Псили Амос, Алики и Трипити.

Хриси Амудия (Голдън бийч, Златни пясъци) е най-известният плаж на Тасос и се намира на брега между селищата Скала Панагия и Скала Потамя, на 12 км югоизточно от Лименас. Един от най-хубавите и популярни плажове на Тасос. По-голямата част от неговата ивица е пясъчна,  морето сравнително плитко, което е истински лукс за островните плажове.  Дълъг е около 2 км и не много широк, но добре организиран  Предлага шезлонги, чадъри, водни атракциони, игрища за волейбол и е удостоен с два сини флага. Връх Ипсарион се издига над залива и придава допълнителен щрих на пейзажа. През сезона е доста пренаселен, подобно на своя черноморски съименник.

Парадисос (Парадайс бийч, Райския плаж): Това е може би най-хубавият плаж на острова. Намира се на около 26 км югоизточно от Лименас. Плажът заобикаля малко заливче и има светъл ситен пясък и плитка прозрачна синя вода. Насреща му се намира малкото островче Кинира.Когато духа вятър  заливът е подходящ за уинд сърфинг. Парадисос е организиран плаж, до който може да се стигне по тясна пътека, която се спуска през малка горичка от близкото селище Кинира. През активния сезон е претъпкан. Затова пък извън сезона е еднствения плаж на Тасос, на който се допускат нудисти.

Салиара се намира на източното крайбрежие на острова и до него може да се стигне само по малък 5-километров път, който може да хванеш от плажа на Makryammos. Наричат го още Мабъл бийч (Мраморния плаж) заради белия пясък и мраморните камъчета по дъното, които дори в най-горещото време са хладни заради мраморните късчета в тях. Водата има уникален тюркоазен цвят, точно като на снимката. Допреди няколко години плажът е бил абсолютно див, но през последните няколко сезон там се появиха доста чадъри и шезлонги. 

Алики e малък плаж и се намира пред едноименното селище Алики, на 35 км югоизточно от Лименас. Плажът е пясъчен, организиран и заобиколен от борови и маслинови дървета и древни мраморни кариери, които правят пейзажа наистина забалежителен. Кристално чистите води на залива и плажните съоръжения привличат много летовници. Лятно време плажът е претъпкан, а има и много морски таралежи.

Псили Амос (финият пясък) е прекрасен малък плаж на 40 км от Лименас и само на няколко километра от Лименария, в посока Алики. Мекият му светъл пясък отлично хармонира с цвета на морето. Забиколен е от борови дървета и буйна растителност. Естествената му красота привлича много туристи, които идват тук и заради водните спортове. През сезона е доста пренаселен и съорженията на плажа.

Трипити е сравнително малък пясъчен плаж с богата морска фауна във водите си. Намира се на 35 км от Лименас в югозападна посока и само на няколко км западно от Лименария. Той е добре организиран, със шезлонги и чадъри. Естествената красота на Трипити е свързана с околните стръмни скали, покрити с гъста растителност и високи дървета. Също доста претъпкан през лятото.

Гьола не е точно плаж, а естествена морска лагуна, издълбана в скалите до морето. Прилича на плувен басейн с размери около 20х15 метра. Този природен феномен се намира близо до Астрис. За да стигнеш до него, трябва да пътуваш по черен път 3-4 км и след това да повървиш още малко пеша Идеално място за млади хора, които са готови да понесат несгодите в името на красотата и да си опънат кърпата директно върху скалите. Наоколо няма пясък, нито сенчести места... 

Лесно ще намерите Пахис бийч - на около 9 км от столицата Лименас, точно до Скала Рахони. Тук боровата гора е прегърнала пясъчната ивица, а одата е кристалночиста, с леки златисти частици в нея. Има страхотен плажен бар и вкусна храна в местна таверна. 

 

 

 

 

 

 

Начало /  / Най-хубавите плажове на Тасос