Природа на Тасос

Флора

Тасос не случайно е наречен Емералдовия остров. Имайки предвид структурата на почвата (подобна на тази на Родопите) и топографията му, не е изненада, че островът е покрит с обилна растителност. Единствено изключение прави част от южния му край, където почвата е скалиста и неплодородна, както по останалите гръцки острови.

Иначе Тасос е покрит с високостеблени борове, а на места има още калабрийски борове, пинии, чинари и дъбове. В района на Теологос и Кастро, та чак до до връх Ипсарио, има кедрови гори. На височина близка до тази на Ипсарио растат вековни дървета, често надминаващи възраст от 1000 години. Всъщност името Тасос е много близко по звучене до гръцката дума „дасос”, което значи гора. Още от древни времена дърводобивът е бил ценен източник на доходи за островитяните.

Освен това, на острова растат в изобилие различни видове храсти и ароматни растения и билки като мента, лайка, риган, розмарин, мащерка, салвия. Почти през цялата година цъфтят жасмин, олеандър и лавандула, и придават букет от ухания на околността. Прочутият пчелен мед на Тасос е може би толкова ароматен и вкусен, защото планината изобилства от борове, риган и кумария (средиземноморски храст), които предоставят богата храна за пчелите. Растат още папрати, а в скалистите южни райони – нискостеблени бодливи храсти.

По крайбрежието и в равните места има многобройни маслинови насаждения, както и градини с овощни дървета. Особено красиво е пролетно време, когато безбройни видове диворастящи цветя обагрят всичко наоколо.

Поради горещото и сухо лято, рискът от горски пожари е висок. През периода 1981-1993 г. поредица от пожари унищожава голяма част от растителността на острова. Само североизточната част на Тасос и районът около Алики успяват да се опазят от огнената стихия. На други места просеките, направени за ограничаване на пожарите, още се виждат като рани в планината. Сега растителността до голяма степен е възстановена, но без съмнение, в гората човек трябва да се въздържа от действия, които биха могли да причинят пожар.

Начало /  /  / Флора