Обиколка на Тасос

Обиколка на Тасос

Остров Тасос е с площ по-малко от 400 кв. км. и околовръстното му шосе е дълго около 95 км. Поради релефа на острова, само няколко пътя навлизат във вътрешността на планината, а нито един не я пресича. За обиколка на острова трябва да се предвиди един цял ден. Изходна точка е столицата Лименас. Следвайте указателната стрелка за Принос. Вдясно от пътя остава морето, вляво – планината и скалистите образувания на острова. Пътят най-напред стига до Скала Рачони - едно тихо и спокойно местенце.

По-нататък пътят преминава през Принос и за кратко се откъсваме от гледката към морето. Всеки понеделник в Принос има пазар, който е една от атракциите на острова. Освен плодове и зеленчуци, на него се предлагат още дрехи, обувки и домакински принадлежности. Пазарът е достатъчно малък, за да изглежда необикновен и достатъчно голям, за да има оживление и блъсканица. 
Продължаваме към Скала Сотирос. Отново напускаме вътрешността. Пътят минава успоредно на морето. Любуваме се на много заливчета във впечатляващо син цвят. Скала Сотирос е пристанището на намиращото се по-навътре по склоновете на планината село Сотирос. Следващия пункт по нашия маршрут е Скала Калирачи най-хубавото от трите малки пристанища до тук.

Караме нататък към Скала Мариес. Не пропускайте възможността да спирате на различни отбивки и да направите по някоя снимка. Ако искате да поплувате, вземете последната отбивка след скала Мариес и ще излезете на хубаво заливче.

По нататък пътят продължава към Лименария – вторият по големина град на острова. Ако сте спирали тук – там по пътя, трябва да е станало вече обяд. Подкрепете се в някоя от живописните таверни край брега, а после се разходете по някоя от тесните улички, изпълнени със сергии и магазинчета.

След кратката почивка в Лименария, продължаваме към Потос. Минаваме покрай прекрасния плаж Псили Амос. Преминавае през Астрис и продължаваме към Алики. Вдясно върху една огромна скала е манастирът св. Архангел Михаил. Това е задължителна спирка, не само защото манастирът е интересен сам по себе, но и защото гледката към морето е смайващо красива.

Продължаваме към Алики и пред нас се открива уникално красив пейзаж – два прекрасни залива, разделени от стръмно спускащ се в морето нос. По-големият залив, край който са струпани барчета и ресторанти, се вижда още отдалеч.
По-нататък минаваме през Кинира – с нищо незабележително крайбрежно селце и продължаваме към Панагия. Тук спираме задължително и прекарваме приятни следобедни часове по стръмните улички в живописното село или под сенките на площада, край чучура ледено студена планинска вода в някое от кафе-барчетата на открито.
Накрая посетете плажа Хриси Амудия (Златен плаж), преди да се отправите обратно към изходния си пункт.

Начало /  / Обиколка на Тасос