Пет любопитни факта за Тасос

Сигурно много от вас вече са били на остров Тасос или поне са чували по нещо за него, но колко от вас знаят, че там се намира находище на мрамор? Както и един потаен и красив малък плаж, обсипан с множество малки мраморни камъчета и бял пясък.

В Тасос е много по-спокойно, отколкото на останалите популярни гръцки острови.

На популярните сред туристите острови като Крит, Корфу, Миконос и Санторини има много повече лукс и забавления, но и цените са солени. Тасос, обаче, е различен вид остров. Той остава относително незасегнат от комерсиализацията със запазена природа. Дори и "големите" градове като "столицата" Лименас, както и Лименаря предлагат сравнително спокойна атмосфера.

Тасос - малък на площ, но богат на история.

Били ли сте в някоя част на Гърция, която да не е богата на история? Не мисля! Тук, в Тасос, има отличен археологически музей и много руини, които може да проучите. Настрана от древната митология, вие също ще откриете, че този гръцки остров има исторически връзки с Турция, Египет и нашата страна България.

Морето край Тасос е идеално за гмуркачи.

Има предимно скалисто дъно, което предполага различни видове риби, морски кончета, морски звезди и други обитатели на Егейско море. Но ВНИМАНИЕ: в скалистите места има много морски таралежи. Носете специални пластмасови сандали, защото ужилването може да ви развали почивката. Особено внимавайте при нощно къпане, защото през ноща таралежите са най-активни!

Тасос е прочут с производството на маслини, зехтин и пчелен мед.

Казват, че на Тасос има повече от 1 млн. маслинови дървета, някои на възраст над 900 годиниДобива се превъзходен, ароматен студено пресован зехтин най-често по традиционен способ. Освен това Тасос е прочут и с пчелния си мед.

Тасос е само на 30 минути път с ферибот от гръцкия континент.

Бързо и лесно се стига до острова по вода, ако сте с кола, имате възможност да я прекарате и нея. Няма да е необходима да чакате много време, тъй като фериботите са на половин час. Тръгнете ли веднъж, свежият морски въздух ще ви освежи и вдъхнови за нови приключения на Тасос, за да прекарате една незабравима лятна почивка.

Начало /  / Пет любопитни факта за Тасос