Фестивали

Фестивали

За истинската същност на традициите и културата на островитяните от Тасос може да се съди по това как хората се отнасят към фестивалите, провеждани през годината по повод на различни християнски и езически празници и обичаи. Великденските празненства продължават тук цяла седмица, но има и местни селски фестивали. Какъвто и да е поводът, по който се провеждат, празненствата на острова са много колоритни, изпълнени с митове и фолклор, и със сигурност биха предизвикали възхищение у посетителя, станал техен свидетел.

Карнавалът в Панагия

Карнавалът, провеждан в Панагия е истински спектакъл, имайки своите корени в гръцката митология. Празненствата са в чест на бога на виното Дионис, каквото е името на културния клуб в селото – организатор на фестивала. От 1880 г. местните възраждат традициите на Дионисовите тържества чрез карнавала, на който всички носят забавни маски и разноцветни костюми. Тържествата протичат с много танци и песни на улицата. Наоколо жените провесват по парапетите на балконите разноцветни черги, килими и други ръчно тъкани неща

Карнавалът в Панагия е специален начин да се чества „Чистият понеделник” – първия ден на великите пости и е най-голямото събитие в селото за годината. Празникът преминава с много вино, постни мезета и веселба. Има и уличен театър, състоящ се най-вече от недотам прилични думи, невинни флиртове и хумористични възпроизвеждания на актуални световни събития. Особено оживление и смях предизвиква традиционен гръцки карнавален танц, в който първият танцьор държи в ръката си каиш и издава команди, а който не ги изпълни, получава удар с каиша. Наказанието е доста тежко, но затова пък забавно за насъбралата се тълпа зяпачи.

Водачите на парада рецитират хумористични текстове, които множеството повтаря в хор след тях в определен ритъм, създавайки буйна Дионисиева атмосфера. Главната цел е да стане веселба. В центъра на вниманието на шегаджиите са злободневни теми от последните събития. Политици, публични личности, телевизионни програми, местни проблеми са в центъра на вниманието. Картини от миналото и митологията оживяват на фестивала, а участниците в него са във весело настроение и са особено изобретателни в шегите.

Начало /  /  / Фестивали