Лименас

Лименас, което значи просто „пристанището”, е главният град на Тасос, където акостират и фериботите от континентална Гърция. Населен от близо три хилядолетия, модерният Лименас има около 3000 жители. Разположен е на северния бряг на острова, в потънал в зеленина живописен залив, на около 17 морски мили от Кавала и само на 6 мили от Керамоти, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия към Тасос. .

Лименас, когото туристите наричат Тасос, е построен на мястото на древен град и идвайки тук, човек не само може да се докосне до античността, но и да се наслади на начина, по който тя е вписва в облика на съвременния град.

Лименас е търговският и административен център на острова. Всички правителствени офиси, офисите на полицията, митницата, на банки и фериботни линии се намират тук. Магазините в градчето са в диапазона от малки магазинчента за сувенири до модни бутици за облекло и обувки, които биха стояли добре на улиците на далеч по-големи градове.

Особен колорит на Лименас придават няколкото тесни улички, спускащи се към пристанището. Изпълнени с малки магазинчета, сладкарници и десетки таверни, те са истински рай за туриста. Южно от Лименас се намира кариера, в която се добива снежнобял мрамор, транспортиран с кораби до всички краища на света.
Внимание: Избягвайте да влизате с кола из лабиринта от тесни улички на Лименас. Освен, че не е добре обозначени със знаци разрешената посока, те са препълнени с безразборно паркирани коли. Ако имате нещастието да закачите накоя от тях, веднага ще бъдете заобиколен от тълпа "свидетели", а собственикът не само, че ще ви обсипе със злобни нападки и обиди по адрес на България, но ще започне да ви изнудва за голяма сума пари и да заплашва с полиция. Въпреки, че навсякъде по света при произшествие с един участник, полиция не трябва да се вика, тук ще ви заплашват с нея, докато най-накрая не си платите. Независимо, че прехраната на местните изцяло зависи от парите, които харчат тук туристите, те се държат към тях като към натрапници. Нерядко са направо враждебно настроени към чужденците и особено към нас, българите (може би защото преди 60 години са били окупирани от българската войска - кой знае?).

Лименас има цели три пристанища, които имат съоръжения за всякакъв вид плавателни съдове. През зимата работи само старото пристанище, което гъмжи от рибарски лодки. Пристанищата и марината са приятна гледка за разхождащитеи се наоколо посетители.

В градчето и околностите му има няколко пясъчни плажа, които предлагат шезлонги и чадъри – Лиманаки бийч, Макриамос бийч, Тарзанас бийч, Глифада бийч и др. Въпреки това, злите езици разправят, че много от чуждестранните туристи често вземат ферибота до Керамоти и само след 30 мин се озовават на тамония прекрасен пясъчен плаж.

Забележителности в Лименас


Забележителности в Лименас

Близо до пристанището на Лименас се намират руините на древния централен пазар – агората, която е била основното средище за търговия и социални контакти. 

прочети повече
Начало /  / Лименас